Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΟ Στέλιος Παρλιάρος και η ομάδα του αναγγέλουν πρώτοι τα Χριστούγεννα και μας χαρίζουν γιορτινές συνταγές για ζεστές οικογενειακές στιγμές στο σπίτι.
Υλικά
ΜΠΡΙΟΣ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 γρ. (1½ φακελάκι) ξηρή μαγιά
50 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
10 γρ. αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
300 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
1 αυγό χτυπημένο με ένα πιρούνι, για το άλειμμα
ΚΡΕΜΑ
400 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 αυγό
3 κρόκοι αυγού
40 γρ. κορν φλάουρ
τα σποράκια από 1 λοβό φυσικής βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αμύγδαλο φιλέ ή λευκά αμύγδαλα κομμένα σε φλούδες, για πασπάλισμα
λίγο βούτυρο για το άλειμμα του σκεύους
λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
ΜΠΡΙΟΣ
Zεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα, μέχρι να γίνει χλιαρό. Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτουμε και το μείγμα γάλακτος και μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη και μαζευτεί όλη γύρω από τον γάντζο. Μαζεύουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε βαθύ μπολ.
Τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει, ξαναπλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
ΚΡΕΜΑ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το ξύσμα. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους.
Πριν το γάλα πάρει βράση, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας. Το αδειάζουμε στο υπόλοιπο μείγμα του γάλακτος που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου η κρέμα πήξει και κοχλάσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος, να χλιαρύνει.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί 24 εκ.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ. Το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και να εξέχουν αρκετά οι άκρες του. Γεμίζουμε με την κρέμα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης, δημιουργώντας ένα στεφάνι. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη την περιφέρεια και σερβίρουμε.