Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότερα«Αυτή η πολύ αγαπημένη κερκυραϊκή συνταγή είναι του Μπενιτσιώτη Νίκου Μπέλλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πασίγνωστος για τη μικρή ψαροταβέρνα του. Από παιδί ο Νίκος παρακολουθούσε και βοηθούσε τη μητέρα του καθώς μαγείρευε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που αφθονούσαν στο μικρό ψαροχώρι. »Το μπιάνκο μπορεί να γίνει με ροφό, στήρα, σφυρίδα ή και άλλο λιπαρό ψάρι. Σημασία έχει να είναι κομμένο σε φέτες ή, αν είναι ολόκληρο, κομμένο κομμάτια και συναρμολογημένο στην κατσαρόλα, για την εμφάνιση. Ο λόγος είναι η παχύρρευστη σάλτσα που δημιουργείται στο μαγείρεμα αποκλειστικά από τη ζελατίνα που βγάζουν τα κόκαλα – δένει χωρίς πρόσθετα πηκτικά τύπου κορν φλάουρ. Για πολλούς, η σάλτσα και οι πατάτες ξεπερνούν το ψάρι σε νοστιμιά» Καλή Δοξιάδη.
Υλικά
περίπου 1 κιλό ψάρι (χριστόψαρο, ροφός, στήρα κ.ά.) καθαρισμένο, σε φέτες ή κομμάτια
6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες φέτες – αν χρησιμοποιήσουμε ψάρι με πυκνή σάρκα όπως ο ροφός, που θα αργήσει πιο πολύ να γίνει, οι φέτες της πατάτας πρέπει να είναι κομμένες πιο χοντρές
6-7 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
χυμός από 1½-2 λεμόνια
αλάτι αφρίνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε σε μία στρώση τα κομμάτια του ψαριού. Ανάμεσά τους τοποθετούμε τις πατάτες και τα σκόρδα. Προσθέτουμε κρύο νερό ίσα ίσα να καλύψει τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι (πρέπει να είναι αρκετό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια). Βάζουμε την κατσαρόλα με το φαγητό να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει «στύψει» αρκετά, έχουν δηλαδή απορροφηθεί τα υγρά και έχουν μαλακώσει και οι πατάτες. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προς το τέλος του μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο φρέσκο ψωμί, για να βουτήξουμε στη σάλτσα που θα περισσέψει.
Τι πίνουμε: Ιδιαίτερο μαγείρεμα, απλό και λεμονάτο. Γιατί όχι μια καλοφτιαγμένη Κυδωνίτσα ή μια επίσης καλοφτιαγμένη Ρομπόλα.