Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ιδιαίτερο και άκρως γευστικό φαγητό από την Εύη Βουτσινά.
Υλικά
- 1.300 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 500 γρ. μυρωδικά χόρτα για πίτες όπως λάπατα, καυκαλήθρες, άνηθο, μαϊντανό κ.λ.π., καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 200 ml ελαιόλαδο
- 150 – 200 γρ. σταφίδες ή ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Τον παστό μπακαλιάρο τον ξεπλένουμε καλά και τον βάζουμε σε ευρύχωρο σκεύος με άφθονο νερό και τον αφήνουμε για 12 – 24 ώρες, μέχρι να μαλακώσει και να ξαλμυρίσει. Ανά 4 – 6 ώρες, αδειάζουμε το σκεύος από το νερό και το ξαναγεμίζουμε με φρέσκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε τα χόρτα, τα πράσα και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 3 – 4 λεπτά, ή μέχρι να αχνιστούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Τα αδειάζουμε σε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ και τα αλατίζουμε ελαφρά.
Βάζουμε ομοιόμορφα πάνω στα χόρτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, με το δέρμα προς τα πάνω. Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι μαύρο, περιχύνουμε με το λάδι και 200 ml νερό. Σκορπίζουμε τις σταφίδες ή τα δαμάσκηνα (αν βάλουμε) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ο μπακαλιάρος.
Συμβουλή: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε από την αρχή, 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ, διαλυμένο σε 100 ml νερό.