Κείμενο: Γαστρονόμος
Υλικά
2 μοσχαρίσια μάγουλα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε 8 κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά μπαστουνάκια
100 γρ. ανεβατό τυρί Ελασσόνας
200 ml Μαυροδάφνη
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
100 ml ελαιόλαδο
2 λίτρα ζωμός κότας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μάγουλα από τις μεμβράνες τους και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας τα προετοιμάσει. Βάζουμε τα 60ml ελαιόλαδο σε μία φαρδιά και χωρίς ψηλό τοίχωμα κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τα μάγουλα αφού πρώτα τα έχουμε αλατοπιπερώσει καλά.Τα σωτάρουμε και τα θωρακίζουμε και από τις δύο πλευρές, να ροδίσουν, και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το καρότο, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τα κυδώνια και το θυμάρι. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα τα μάγουλα, σβήνουμε με την μαυροδάφνη και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε ξανά και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν όλα μαζί για μισή ώρα. Εάν η κατσαρόλα μας μπαίνει στον φούρνο, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στους 200ο βαθμούς για 1.30’ ώρα περίπου. Διαφορετικά, μεταφέρουμε το φαγητό μας σε ένα ταψί, σκεπάζουμε πρώτα με βρεγμένη λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο. Μόλις είναι έτοιμο και το βγάλουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε το ανεβατό και ανακατεύουμε για να μελώσει η σάλτσα μας. Σερβίρουμε μαζί με πουρέ πατάτας.
Η συνταγή είναι του σεφ Απόστολου Στεργιόπουλου