Τα τραβηχτά ψωμιά είναι μια σχετικά νέα μόδα των τελευταίων χρόνων. Στην πιο απλή τους μορφή είναι μεγάλα φρεσκοψημένα καρβέλια που τα χαράζουν σε καρεδάκια και στις σχισμές μπήγουν φέτες από ζαμπόν, τυρί ή άλλα αλμυρά υλικά. Αλείφουν καλά το καρβέλι με λιωμένο βούτυρο, αρωματισμένο με σκόρδο και κάποιο μυρωδικό, και το ψήνουν για λίγα λεπτά. Έπειτα, το βάζουν στη μέση του τραπεζιού και έκαστος τραβά από ένα τέτοιο φουσκωτό καρεδάκι μαζί με τα αλμυρά του υλικά και το βάζει στο πιάτο του. Στην πιο σύνθετη μορφή του το τραβηχτό ψωμί είναι σαν αυτό που προτείνουμε εδώ: αντί για ενιαίο κομμάτι, η ζύμη κόβεται και πλάθεται σε μπαλάκια, που καθώς ψήνονται φουσκώνουν και γίνονται αυτόνομες μπουκιές, για να τραβήξει ο καθένας τη δική του. Εντυπωσιακό και απίθανα νόστιμο, αυτό το ψωμί είναι ιδανικό για γλυκό μπουφέ, για ένα γιορτινό, περιποιημένο πρόγευμα ή απλώς για να συνοδεύσει τον απογευματινό μας καφέ.
Υλικά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7-9 γρ.)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό γάλα (όχι καυτό)
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- 1 αυγό
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί
Για τη γέμιση
- 2 μέτρια μήλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοσπασμένη καρυδόψιχα
- 2 κουτ. σούπας κοφτές, κανέλα σκόνη
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Για το γλάσο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 3-4 φλιτζ. τσαγιού πολύ ζεστό νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας από το λιωμένο βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και 3 φλιτζάνια αλεύρι και χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως και λίγο περισσότερο) και ζυμώνουμε με τον γάντζο πλέον, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι σφιχτό. Συνεχίζουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστικό και λείο. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε βουτυρωμένο μπολ, το κάνουμε δύο τούμπες για να βουτυρωθεί παντού, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα σε μέρος ζεστό, για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μήλο, τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πιέζουμε με τη γροθιά μας για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε στη μέση και κόβουμε κάθε μέρος σε 16 ίσα κομμάτια (συνολικά θα έχουμε 32 κομμάτια). Πιέζουμε με την παλάμη μας (ή ανοίγουμε με πλάστη) κάθε κομμάτι, για να γίνει δισκάκι με διάμετρο περίπου 6 εκ. Στο κέντρο του βάζουμε λίγη από τη γέμιση και καλύπτουμε με τις άκρες του δίσκου, για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση (θα πρέπει να μείνει λίγη γέμιση και για τη φόρμα, για τη συνέχεια). Πλάθουμε προσεκτικά το κομμάτι ζύμης, για να γίνει ένα μπαλάκι. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και τα αλείφουμε καλά με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και βάζουμε κυκλικά στην εξωτερική περίμετρο της φόρμας τα μισά μπαλάκια ζύμης. Σκορπίζουμε από πάνω τους το μισό από το υπόλοιπο μείγμα γέμισης και τακτοποιούμε στη φόρμα τα υπόλοιπα 16 μπαλάκια ζύμης, σε πιο στενό, εσωτερικό κύκλο. Σκορπίζουμε από πάνω τους το υπόλοιπο μείγμα γέμισης, σκεπάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε στην άκρη για 45 λεπτά, μέχρι τα μπαλάκια ζύμης να φουσκώσουν και να ενωθούν μεταξύ τους.
Ψήνουμε το μηλόψωμο σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα φουσκωτό ψωμί γεμάτο καρουμπαλάκια, και να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το βάζουμε σε σχάρα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε όλα τα υλικά για το γλάσο και ραντίζουμε την επιφάνεια του μηλόψωμου. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε, τραβώντας κάθε μπαλάκι ζύμης με το χέρι.