Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤέλειο ταίριασμα τραγανών ξηρών καρπών με τρυφερές πρασινάδες και τη σπιρτάδα του σανγκουινιού.
ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ
Υλικά
1 μεγάλο μαρούλι
300 γρ. σταμναγκάθι
1 ματσάκι ρόκα
τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένα (την τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσουν)
50 γρ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα
50 γρ. φουντούκια ανάλατα
50 γρ. καρύδια
1 πορτοκάλι σαγκουίνι (ή άλλο πορτοκάλι) καθαρισμένο από φλούδες και μεβράνες και χωρισμένο στις φέτες του, τις οποίες κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια
Για το ντρέσινγκ
χυμός από 1 σαγκουίνι (ή άλλο πορτοκάλι)
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ντρέσινγκ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ενιαία σάλτσα. Δοκιμάζουμε και, αν είναι ξινούτσικη η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο μέλι.
Σαλάτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Βάζουμε τα φουντούκια και τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ροδίζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα σαλατικά, είτε με το στεγνωτήρα σαλάτας είτε αφήνοντάς τα να στραγγίξουν πολύ καλά πάνω σε μια πετσέτα. Τα χοντροκόβουμε με το χέρι, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τους μισούς ξηρούς καρπούς και το δυόσμο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μοιράζουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη ή σε δύο μικρότερες πιατέλες. Σκορπίζουμε τους κύβους του πορτοκαλιού και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.