Συνταγή: Έφη Γιαλούση
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 6 αυγά βρασμένα σφιχτά, κομμένα σε ροδέλες
- 2 μέτρια καρότα (βιολογικά), καθαρισμένα, σε μπαστούνια
- 4 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το λευκό μέρος)
- 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένο σε μπαστουνάκια
- 4 ραπανάκια, σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
- πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Για την ταπενάντ:
- 1/2 κιλό ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 50 γρ. κάππαρη
- 4 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, τα ραντίζουμε με το μπαλσάμικο και τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν. Ταπενάντ (άλειμμα): Μπουρούμε είτε να βάλουμε τα υλικά της σε ένα μπολ και απλώς να τα ανακατέψουμε είτε να τα πολτοποιήσουμε στο μούλτι, τόσο που να επιτύχουμε μια ελαφρώς ρευστή σάλτσα. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ρηχή πιατέλα και απλώνουμε από πάνω την ταπενάντ. Γαρνίρουμε με τα αυγά, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.
Ταπενάντ: Πηχτό άλειµµα, µια πικάντικη συνταγή από την Προβηγκία που συνήθως φτιάχνεται από αντζούγιες, ελιές, κάππαρη, σκόρδο και ελαιόλαδο. Σερβίρεται σαν ορεκτικό πάνω σε ψωµί, σαν ντιπ ή µαζί µε σφιχτά αυγά.