Συνταγή: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 2 μικρές αρνίσιες συκωταριές (ή 1 μεγάλη), χωρίς το συκώτι, καλά πλυμένες, κομμένες σε κομμάτια περίπου 2 - 3 εκ.
- 1 εντεριά, καθαρισμένη, σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 1 κιλό σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 2 κουτ. σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας μυρώνια, ψιλοκομμένα (ή μαϊντανός)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες (ή άνηθος, με διαφορετικό αποτέλεσμα)
- 120 γρ. τραχανάς σταρένιος ξινός, περασμένος για λίγο από το μπλέντερ να ψιλοκοπεί λίγο (προσοχή να μη γίνει πούδρα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε τις συκωταριές για περίπου 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και της εντεριάς μαζί με τα δύο είδη κρεμμυδιού και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Οταν αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1.500 ml ζεστό νερό και μετριάζουμε τη φωτιά. Μετά από 10 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Ενδιάμεσα ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον νερό. Aποσύρουμε, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, φρεσκοτριμ
Συνοδεύουμε με: Μαλαγουζιά με πλούσιο σώμα, μια ηπειρώτικη Ντεμπίνα, ένα κρητικό Πλυτό.