Συνταγή: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 κιλό συκωταριά αρνίσια (καρδιά, πνευμόνια, συκώτι, εντεράκια)
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 3 μαρούλια μεγάλα
- 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
- 2 καρότα κομμένα σε μακρόστενες ροδέλες
- 2 αυγά χτυπημένα
- χυμός από 2 μέτρια λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας ρυζάλευρο
- 3 - 4 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε τη συκωταριά 2 φορές πολύ καλά πρώτα με άφθονο χλιαρό νερό και έπειτα με κρύο. Στύβουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη 2 λεμόνια, βάζουμε μέσα τη συκωταριά και την αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά. Μετά τη βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τη βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει και να κρυώσει εντελώς. Μετά την ψιλοκόβουμε.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά, προσθέτουμε τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μισό άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και τα βάζουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μαρούλια. Πετάμε τα πολύ μικρά φύλλα και τα υπόλοιπα τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό. Τα βγάζουμε και τα απλώνουμε ένα ένα σε μια πιατέλα. Παίρνουμε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα και στρώνουμε στον πάτο τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον υπόλοιπο άνηθο. Πασπαλίζουμε με 2 - 3 κόκκους μπαχάρι.
Ακουμπάμε ένα ένα φύλλο μαρουλιού σε μια επίπεδη επιφάνεια και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση της μαγειρίτσας. Τυλίγουμε το φύλλο, όπως φτιάχνουμε μεγάλους λαχανοντολμάδες. Βάζουμε έναν έναν τους μαρουλοντολμάδες δίπλα δίπλα και κυκλικά μέσα στην κατσαρόλα και ανάμεσά τους προσθέτουμε τις φέτες καρότου για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Οταν τελειώσουμε με την πρώτη σειρά συνεχίζουμε με τη δεύτερη, κατά τον ίδιο τρόπο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με ένα βαρύ και μεγάλο πιάτο, ώστε να τους συγκρατεί και βράζουμε για 20 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία.
Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και το ρυζάλευρο και προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας ανακατεύοντας συνεχώς.
Αυγοκόβουμε τους μαρουλοντολμάδες και τους σερβίρουμε.