Άπειρες οι εκδοχές της πατροπαράδοτης σούπας. Σας δίνουμε μία με μπόλικο μάραθο και δυόσμο που την «δροσίζει» και την κάνει πιο ευχολοχώνευτη.
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια
- 1 - 2 εντεριές αρνίσιες, καθαρισμένες*
- 1 - 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκα σκορδάκια (αν βρούμε), ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 μεγάλα μαρούλια, ψιλοκομμένα (όπως για σαλάτα
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 2 - 3 κουτ. σούπας δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
- 3 - 4 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- χυμός από 1 - 2 λεμόνια + λίγο ξύσμα
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα και τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 3 - 4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά, τα ψιλοκόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί λίγο. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση. Μόλις κοχλάσει το υγρό, ξαφρίζουμε για όσο σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια της σούπας. Αν με το ξάφρισμα βγάλουμε πολλά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Μόλις καθαρίσει η επιφάνεια της σούπας, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 45 λεπτά. Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια (αν βάλουμε) και το μισό μάραθο και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για άλλα 15 - 20 λεπτά. Η σούπα πρέπει να έχει πήξει μεν, αλλά να έχει ζουμί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μάραθο, το δυόσμο, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο ακόμα. Ανακατεύουμε και την τραβάμε από τη φωτιά.
Αυγολέμονο: Σπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε λίγο ακόμη και μετά παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο από το ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις βάλουμε το μισό ζωμό της μαγειρίτσας στο μπολ με το αυγολέμονο, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά ώστε να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο. Προσοχή: δεν πρέπει να βράσει γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει η σούπα. Τη σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
* Καθάρισμα εντέρων
Το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα έντερα σε μια λεκάνη με νερό που να τα καλύπτει, στύβουμε κι ένα λεμόνι (για να ασπρίσουν) και τα βάζουμε στο ψυγείο. Την επομένη τα βγάζουμε από τη λεκάνη, πιάνουμε τη μία άκρη από το έντερο και με τα δάχτυλα τραβάμε το στόμιο να ανοίξει και το βάζουμε κάτω από τη βρύση. Ρίχνουμε μπόλικο νερό και πιέζοντάς το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλονάκι) περνάμε το νερό μέσα από το έντερο, σπρώχνοντάς το προς την άλλη άκρη, να καθαρίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι το νερό που θα βγαίνει από την άλλη άκρη να είναι καθαρό.
Στο ποτήρι: Οπωσδήποτε λευκό κρασί! Ετσι, διαλέξτε ένα ωραίο Sauvignon blanc περασμένο από βαρέλι ή ένα χαρμάνι με Sauvignon blanc και κάποια ελληνική ποικιλία, όπως Ρομπόλα ή Ασύρτικο.