Φτιάξτε τη δική σας λαγάνα, με αλεύρι ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες.
Υλικά
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό
1 κουτ. γλυκού μέλι
30 ml ελαιόλαδο
250 ml νερό χλιαρό
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε 150 ml από το χλιαρό νερό με το μέλι και τη μαγιά.
Αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
Προσθέτουμε τα άλευρα, το αλάτι, το λάδι και το υπόλοιπο νερό σταδιακά (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος, για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, σε πάχος περίπου 1/2 εκ., ανοίγοντάς τη με τα χέρια μας.
Αφήνουμε τη λαγάνα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρώς.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Πιέζουμε τη λαγάνα με τα δάχτυλά μας, για να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές δαχτυλιές και να ξεφουσκώσει ελαφρώς, και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.