Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚρουστή, τραγανή, πανεύκολη, με όλα τα καλούδια του χειμώνα!
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ
Υλικά
1/2 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο για σαλάτα είτε στο μαντολίνο είτε με μαχαίρι
300 γρ. καρότα, σε λεπτά μπαστουνάκια
200 γρ. φινόκιο, λεπτοκομμένο για σαλάτα στο μαντολίνο ή με το μαχαίρι
1 μικρό ραντίτσιο, ψιλοκομμένο
150 - 200 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη όσο χοντρή ή λεπτή θέλουμε
τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μάραθο (ή άνηθο), ψιλοκομμένα
τα φυλλαράκια από 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μυρώνια (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκο εστραγκόν* (ή δυόσμος ή μάραθος ή άνηθος - με διαφορετικά το καθένα αποτέλεσμα), ψιλοκομμένο
Για το ντρέσινγκ
ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
50 ml ανάμεικτος χυμός από τα εσπεριδοειδή, των οποίων το ξύσμα χρησιμοποιήσαμε
120 - 150 ml ελαιόλαδο
Μυστικά
Φρέσκο εστραγκόν σε ματσάκια θα βρούμε σε καλά οπωροπωλεία. Θα βρούμε επίσης γλαστράκια με εστραγκόν σε μεγάλα φυτώρια και, στη διάρκεια των εορτών, στα μανάβικα ορισμένων καλών σούπερ μάρκετ. Ξερό εστραγκόν βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και σε πολλά καταστήματα με βότανα.
Διαδικασία
Για το λάχανο, μυρωδικά και καρύδια, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάχανο, τα καρότα, το φινόκιο, το ραντίτσιο, την καρυδόψιχα, το μάραθο, το μαϊντανό, τα μυρώνια και το φρέσκο ή ξερό εστραγκόν.
Ντρέσινγκ
Βάζουμε σε ένα μπολάκι τα υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι· το ζητούμενο είναι να παραμείνουν διακριτές οι γεύσεις των συστατικών του ντρέσινγκ και οι εναλλαγές υφής, γι’ αυτό δεν τα χτυπάμε σε μούλτι ή με το σύρμα, για να αποφύγουμε την ομογενοποίηση.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, βάζουμε τη σαλάτα σε μια σαλατιέρα και τότε την περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.