Κείμενο: Γαστρονόμος
Υλικά
10 κρέπες
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε 10 κρέπες και τις διπλώνουμε στα 4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και κουνάμε το τηγάνι για να λιώσει. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη και μόλις λιώσει κι αυτή, προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο, σβήνουμε με τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να δέσουν τα υλικά σε μια παχύρρευστη καραμέλα, κουνώντας συνεχόμενα το τηγάνι για 1 λεπτό περίπου, και προσθέτουμε τις κρέπες. Περιμένουμε μισό λεπτό να μελώσουν μέσα στην καραμέλα και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, τις γυρίζουμε να μελώσουν και από την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια, περιχύνοντας από πάνω το σιρόπι μας.
Η συνταγή είναι του σεφ Απόστολου Στεργιόπουλου