Υλικά
- 1 κουνουπίδι μεσαίου μεγέθους, κομμένο στα μπουκετάκια του
- 1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 1/2 κουτ. σούπας φυλλαράκια ξερού φασκόμηλου, τριμμένα (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ξερό δεντρολίβανο)
- 1 λίτρο ζωμός κότας, χλιαρός
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (για 2 - 3 λεπτά). Προσθέτουμε το ζωμό, το θυμάρι, το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο) και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις κοχλάσει ο ζωμός, ρίχνουμε τους κύβους πατάτας και τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Εν συνεχεία, πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε δόσεις στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) προσθέτοντας και το γιαούρτι.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή κρύα. Μπορούμε να τη γαρνίρουμε με μια σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης: πολτοποιούμε 1 φλιτζάνι στραγγισμένες πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, 2 κουτ. σούπας νερό και αλατοπίπερο.