Φωτογραφία: Jessica Morfis
Αποθήκευση για αργότεραΠεντανόστιμη και θρεπτική μανιταρόσουπα ιδανική για το καθημερινό τραπέζι.
Νικόλαος Κατσάνης
Υλικά
800 γρ. μανιτάρια λευκά, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, χοντροκομμένα + 100 γρ. σε λεπτές φέτες (για το σερβίρισμα)
1½ λίτρο σπιτικός ζωμός κότας
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 ml κρέμα γάλακτος
50 ml ελαιόλαδο
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο, ολόκληρο, ή 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την κρεμώδη μανιταρόσουπα με ζωμό κότας και δεντρολίβανο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα 100 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε τα μανιτάρια με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη για το σερβίρισμα.
Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο και το δεντρολίβανο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρούμε το δεντρολίβανο(αν έχουμε βάλει φρέσκο), σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μετριάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αδειάζουμε τα μανιτάρια μαζί με τα υγρά τους στον πολυκόφτη που διαθέτουμε και τα πολτοποιούμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει το μείγμα.
Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου, τα πολτοποιημένα μανιτάρια, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να αναμειχθούν. Μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σούπα.
Σερβίρουμε την κρεμώδη μανιταρόσουπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα σοταρισμένα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και λίγο δεντρολίβανο.