Υλικά
175 γρ. (3/4 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
175 γρ. (3/4 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
25 γρ. (2 κουτ. σούπας) μέλι
100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
1 αυγό
2 κρόκους αυγού
450 γρ. (3 ½ φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) Μπέικιν Πάουντερ
75 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) Κακάο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα με το φτερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το μέλι, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού για ένα λεπτό και μετά συνεχίζετε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Παράλληλα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα χειρός το αυγό, τους κρόκους και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτετε σιγά σιγά στο μπολ του μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό. Προσθέτετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και το Μπέικιν Πάουντερ ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση, στη μισή προσθέτετε το Κακάο, κοσκινισμένο και ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να γίνει ομοιογενής. Αφήνετε τις ζύμες σκεπασμένες στο ψυγείο για μια ώρα. Πλάθετε λεπτά κορδόνια και από τις 2 ζύμες και σχηματίζετε δίχρωμες πλεξούδες τις οποίες κλείνετε σε κουλουράκια ή τις αφήνετε σε μπαστούνια κόβοντας τις άκρες για να τελειώνουν ομοιόμορφα. Βάζετε τα κουλουράκια σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφετε με αυγό, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.