Ένα σπέσιαλ φαγητό για ιδιαίτερες περιστάσεις.
Υλικά
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
Για τη μαρινάδα
- χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια*
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι*
- χυμός και ξύσμα από 3 μανταρίνια*
- αλάτι, πιπέρι
- 150 ml κονιάκ
Για τη σαλάτα
- οι φέτες από 1 μεγάλο πορτοκάλι, καθαρισμένες από κουκούτσια και όσο γίνεται από τη λεπτή άσπρη φλούδα και τις ίνες τους
- τα φύλλα από 1 κλωναράκι μαντζουράνα ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή
- 1/2 κιλό φρέσκο, τρυφερό σπανάκι
Για το ντρέσινγκ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
Διαδικασία
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρουμε τα φιλέτα για 1 ώρα στο ψυγείο. Τα βγάζουμε από τη μαρινάδα και τα στεγνώνουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει λαδώνουμε τα φιλέτα και τα ροδίζουμε στο τηγάνι και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με τη μισή μαρινάδα, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα φιλέτα για περίπου 10 λεπτά, γυρνώντας τα άλλη μία φορά.
Ελέγχουμε αν έγιναν κόβοντας ένα κομμάτι από ένα φιλέτο - δεν πρέπει στο εσωτερικό του να υπάρχει ίχνος αίματος. Αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το ψήσιμο προσθέτοντας λίγη μαρινάδα επιπλέον.
Ντρέσινγκ: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι. Ανακατεύουμε το σπανάκι με τις φέτες του πορτοκαλιού και τη μαντζουράνα. Ρίχνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες, τις βάζουμε όμορφα σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σαλάτα.
Συμβουλή: Τα εσπεριδοειδή θα πρέπει να είναι ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά.
Στα ποτήρια μας: Αν δεχτούμε ότι η αρωματική συγγένεια πιάτου και κρασιού είναι το κερασάκι στην τούρτα ενός καλού συνδυασμού, τότε η ποικιλία Sauvignon blanc έρχεται αυτόματα στο μυαλό μας. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε έναν εκπρόσωπό της που να έχει ωριμάσει σε βαρέλι, όπως το Sauvignon blanc του Γεροβασιλείου ή το Sauvignon Fumé του Καρυπίδη.