Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΔοκιμάστε αυτό τον τρόπο ροδίσματος του κοτόπουλου, που δίνει στο φαγητό μια ιδιαίτερη, βαθιά γεύση.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια (μπορούμε να πάρουμε και συσκευασμένα μέρη κοτόπουλου της αρεσκείας μας)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κοφτή κουτ. σούπας αλεύρι
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
- 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 70 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 8 σκελίδες σκόρδου (ή όσες θέλουμε), ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- τα «φύλλα» από 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο)
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα
- 20 - 25 ξερά βερίκοκα
- 3 - 4 κουτ. σούπας πετιμέζι ή μέλι θυμαρίσιο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200° C. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι, τα βάζουμε σ’ ένα ταψάκι, τα ραντίζουμε με 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και τα ψήνουμε για 10 λεπτά από κάθε πλευρά, σε ένα από τα ψηλά ράφια.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί, το ξίδι, τα σκόρδα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και τα γαρίφαλα. Ανάμεσά τους βάζουμε τα ροδισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν τα υγρά δεν είναι αρκετά, προσθέτουμε 100 ml ζωμό ή νερό. Το υγρό δεν πρέπει να καλύπτει τα κρεμμυδάκια, γιατί αυτά θα βγάλουν τα δικά τους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το υγρό μόλις να σιγοβράζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 - 25 λεπτά, σείοντας κάθε τόσο την κατσαρόλα. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή ζωμό, ώστε τα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι μισοσκεπασμένα. Οταν μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο, βάζουμε ανάμεσά τους τα βερίκοκα, να χωθούν καλά μέσα στη σάλτσα. Θα χρειαστούν 10 λεπτά μαγείρεμα ακόμα για να μαλακώσουν κι αυτά και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του, χωρίς περιττά υγρά. Τότε βάζουμε το πετιμέζι ή το μέλι σε ένα μπολ και το αραιώνουμε με λίγη σάλτσα. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Σείουμε την κατσαρόλα για να ενοποιηθούν τα υγρά και, αφού πάρει το φαγητό 2 - 3 βράσεις, χωρίς καπάκι, αποσύρουμε, σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί» και να ενοποιηθούν οι γεύσεις του, πριν το σερβίρουμε.
Στα ποτήρια μας η λευκή μου επιλογή είναι ένα Riesling περασμένων ετών και η ερυθρή ένα Syrah.