Για να τιμήσουμε την κρεοφαγία που απαιτούν οι μέρες των Αποκριών, ετοιμάζουμε πρωτότυπους κεφτέδες.
Υλικά
Για τους κεφτέδες
- 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου, από μπούτι
- 100 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κάρι ή γλυκιά πάπρικα – το καθένα με άλλο αποτέλεσμα
- 1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή 1 κουτ. γλυκού ξερός
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 60 γρ. προζυμένιο ψωμί, μουλιασμένο και στυμμένο
- αλάτι, πιπέρι καγιέν ή πάπρικα καυτερή
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα μουστάρδας-καρύδας
- 60 γρ. μουστάρδα απαλή
- 30 ml ελαιόλαδο
- 10 εκ. φρέσκο τζίντζερ, χοντροτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
- χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ
- 250 ml γάλα καρύδας
- λίγο πιπέρι καγιέν ή καυτερό κοκκινοπίπερο
- 40 γρ. κάσιους (ή 1 κουτ. γλυκού φιστικοβούτυρο)
- 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
Για τα μανιτάρια
- 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες και καθαρισμένες
- 60 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ. λευκά μανιτάρια, στη μέση
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αλατοπιπερώνουμε.
Μανιτάρια: Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο στο λάδι για 1 λεπτό και το πετάμε. Αλατίζουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Έτσι θα αποβάλουν εξαρχής τα υγρά τους και θα ροδίσουν ωραία, χωρίς να «βράσουν». Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, ρίχνουμε πιπέρι και τα μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί.
Κοτοκεφτέδες: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε σχολαστικά. Με παλάμες, που λαδώνουμε τακτικά, πλάθουμε μεγαλούτσικους κεφτέδες, βάρους 40-50 γρ. τον καθένα.
Στο σκεύος όπου σοτάραμε τα μανιτάρια ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες, σε δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Με τρυπητή κουτάλα τούς μεταφέρουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 10-13 λεπτά.