Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακά το κοτόπουλο ψήνεται στον ινδικό πήλινο, βαθύ, κυλινδρικό φούρνο, το ταντούρι. Εμείς προσαρμόσαμε τη συνταγή για τον οικιακό μας φούρνο.
Sujana Acharya
Υλικά
500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, σε κομμάτια των 3-4 εκ.
ο χυμός από μισό λεμόνι
αλάτι
Για τη μαρινάδα
1/2 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι, κατά προτίμηση με 10% λιπαρά
λίγο ηλιέλαιο
4-5 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
1 φρέσκο πράσινο τσίλι, χοντροκομμένο (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
3/4 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου, κοπανισμένοι
3/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
5-6 κόκκοι μοσχοσίταρο (τσιμένι - 1 κουτ. γλυκού έτοιμο garam masala (στο India Gate έχουν το δικό τους μείγμα για garam masala με 19 μπαχαρικά που φέρνουν από την Ίνδία, αλλά είτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο μείγμα από οποιοδήποτε ινδικό παντοπωλείο είτε να ετοιμάσουμε το δικό μας σπιτικό μείγμα σύμφωνα με τη συνταγή*
Μυστικά
*Συνταγή για το garam masala
6-8 κάψουλες πράσινο καρδάμωμο (τις σπάμε και παίρνουμε μόνο τα σποράκια)
2 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου
1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου
1 κουτ. σούπας κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 κουτ. γλυκού (4 γρ.) ολόκληρα γαρίφαλα 1 κουτ. γλυκού (4 γρ.) μαραθόσπορος
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
1/2 κουτ. γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Μεταφέρουμε σε μύλο μπαχαρικών και αλέθουμε σε λεπτή σκόνη.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κοτόπουλο tikka tandoori, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ τα κομμάτια κοτόπουλου και το περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας με το γιαούρτι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο και το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το κοτόπουλο να καλυφθεί τελείως με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί από 6 μέχρι και 48 ώρες– όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.
Όταν το κοτόπουλο μαριναριστεί, το περνάμε σε σούβλες, χωρίς να το σκουπίσουμε από τη μαρινάδα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε τον φούρνο.
Βάζουμε το κοτόπουλο στη σχάρα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 20 λεπτά. Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί τελείως (δοκιμάζουμε μπήγοντας μια τσιμπίδα σε ένα κομμάτι – οι χυμοί του πρέπει να βγαίνουν καθαροί) και να ροδίσει το μείγμα ταντούρι. Τα σερβίρουμε ζεστά.