Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1 στρογγυλή κολοκύθα, περίπου 2 κιλά
40 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο (ή επιπλέον λάδι)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 μικρή φρέσκια ή ξερή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (φρέσκο τσίλι φέρνουν ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ξερό θα βρούμε στα μπαχαράδικα - εναλλακτικά, βάζουμε καυτερό μπούκοβο ή πάπρικα)
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
80 γρ. σταφίδες ξανθές
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
100 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Διαδικασία
Πλένουμε καλά την κολοκύθα και με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε κυκλικά το επάνω μέρος της με το κοτσάνι, σαν καπάκι, και το κρατάμε στην άκρη. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες, αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της και την αφήνουμε ανάποδα σε ένα σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα, για να φύγουν τα περιττά υγρά.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε το ρύζι, τη σταφίδα και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, 250 ml νερό, ανακατεύουμε να πάρει βράση το νερό και αποσύρουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα, κλείνουμε το άνοιγμα με το κομμάτι που είχαμε κρατήσει και την καλύπτουμε, μέχρι τη μέση περίπου, με αλουμινόχαρτο (για να μην καεί από πάνω).
Τη βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει η γέμιση, αλλά και να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε περίπου 10 λεπτά, να «σταθεί». Σερβίρουμε, παίρνοντας με μια κουτάλα γέμιση, αλλά και λίγη από τη σάρκα της κολοκύθας.