Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΟι γιορτές είναι προ των πυλών. Οπλιζόμαστε με καλή διάθεση, ετοιμάζουμε πιάτα αξέχαστα και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με εξαιρετικά κρασιά από το Οινοποιείο Κυπερούντας.
Υλικά
Θα χρειαστούμε ένα ταψί πουτίγκας η ένα ημικυκλικό μπολ (συμβατό με πλυντήριο πιάτων) χωρητικότητας 700 ml.
Βούτυρο, για να βουτυρώσουμε καλά το ταψί
100 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένοι
100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
100 γρ. καρύδια
100 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. βούτυρο ανάλατο, ψιλοκομμένο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού κανέλα αλεσμένη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο αλεσμένο
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο αλεσμένο
60 γρ. αλεσμένη φρυγανιά
70 ml κονιάκ
1 αυγό
1 πορτοκάλι, το ξύσμα φλούδας του και τον χυμό του
Για την κρέμα βανίλιας
550 ml γάλα
80 γρ. ζάχαρη
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
55 γρ. φρέσκια κρέμα
75 γρ. αλεύρι διαλυμένο σε λίγο από το γάλα
Tι πίνουμε
Κουμανδαρία
του Οινοποιείου Κυπερούντας
Διαδικασία
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί πουτίγκας, η ημικυκλικό μπολ (συμβατό με πλυντήριο πιάτων) χωρητικότητας 700 ml.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους χουρμάδες, τα βερίκοκα, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τα κράνμπερι, τις σταφίδες, το βούτυρο, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, τη φρυγανιά και το κονιάκ. Σπάζουμε μέσα στο μείγμα το αυγό, προσθέτουμε το ξύσμα φλούδας πορτοκάλι και τον χυμό του. Ανακατεύουμε τα υλικά μαζί για να ενωθούν.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί ή μπολ. Καλύπτουμε την επιφάνεια της πουτίγκας με ένα κομμάτι λαδόχαρτο και έπειτα σφραγίζουμε καλά το ταψί με διπλή στρώση αλουμινόχαρτο. Δένουμε ένα κομμάτι σπάγκο γύρω από το μπολ για να το στερεώσουμε και να είναι στεγανό. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε αρκετό νερό για να φτάσει η στάθμη του στο μέσο του ταψιού. Φέρνουμε το νερό σε βρασμό, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 4 ώρες. Ελέγχουμε τακτικά το νερό και συνεχίζουμε να γεμίζουμε την κατσαρόλα με βραστό νερό, αν χρειαστεί. (Αν έχετε χύτρα ταχύτητας, γεμιστέ τον κάδο με νερό που να φτάνει στο 1/3 της στάθμης του κάδου. Τοποθετήστε το ειδικό καλαθάκι στη χύτρα, σφραγίστε και μαγειρέψτε σε πίεση για 40 λεπτά.)
Όταν τελειώσει ο χρόνος, βγάζουμε το ταψί από την κατσαρόλα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την πουτίγκα σε μια πιατέλα. Αν θέλετε αφήστε την να κρυώσει και ξαναζεστάνετε την λίγο πριν τη σερβίρετε. Είτε μπορείτε να περιχύσετε την πουτίγκα με 1/2 φλιτζάνι ελαφρά βρασμένο κονιάκ. Στη συνέχεια ανάβουμε ένα σπίρτο (στεκόμαστε πίσω!), και αφήνουμε το κονιάκ να καεί πάνω από την πουτίγκα μας σαν φλόγα.
Το παρουσιάζουμε στους καλεσμένους μας όταν η φλόγα υποχωρήσει. Σερβίρουμε με την κρέμα βανίλια.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε στην κατσαρόλα
τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και την κρέμα. Ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα. Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι διαλυμένο στο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα, προσέχοντας να μην κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας μετακινώντας την με μια σπάτουλα σιλικόνης. Όταν η κρέμα αρχίζει να πήζει απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα για ακόμα λίγο.