Κείμενο: Λευτέρης Λαζάρου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΣτο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα ανάμεσα στα βιβλία και τα ιστορικά χειρόγραφα, οι σεφ του «γ» στρώνουν ένα αλησμόνητο γιορτινό τραπέζι. Αρκετές αναφορές γίνονται για κεφτέδες, τόσο στον Μάγκα όσο και στον Τρελαντώνη όπου στο σχετικό απόσπασμα, η Πηνελόπη Δέλτα, γράφει: «Με ορμή άνοιξε η Πουλουδιά την πόρτα και μπήκε στην κουζίνα.
– Να, κερα-Ρήνη, σου έφερα τα σκουλαρίκια μου και σου τα πουλώ! είπε βιαστικά, σε μια πνοή.
Η κερα-Ρήνη τηγάνιζε κεφτέδες. Χωρίς να γυρίσει ρώτησε:
– Τι κάνεις λέει;
– Σου πουλώ τα σκουλαρίκια της κούκλας μου, κερα-Ρήνη, τα κόκκινα αχλαδάκια…
Η φωνή της Πουλουδιάς έτρεμε λίγο· περίμενε περισσότερο ενθουσιασμό. Η κερα-Ρήνη εξακολουθούσε με το πιρούνι ν’ αναποδογυρίζει τους κεφτέδες μες στο τηγάνι. Χωρίς καν να κοιτάξει το απλωμένο δειλό χέρι με το χάρτινο κουτί, φώναξε:
– Αφροδίτη, μη χάσεις το κελεπούρι! Πουλούμε διαμαντικά εδώ μέσα!»
Υλικά
Για τους κεφτέδες
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
500 γρ. κιμάς χοιρινός
2 αυγά
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
10 γρ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 γρ. ξερός δυόσμος, τριμμένος
3 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι
2 γρ. λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα κουρκουμά
100 ml ελαιόλαδο
350 γρ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
100 γρ. καρότα, ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
5 γρ. φρέσκο θυμάρι
150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
55 γρ. βούτυρο αγελάδας + 15 γρ. επιπλέον, για το τελείωμα
2 γρ. κουρκουμάς
200 ml νερό
3 γρ. αλάτι
1 γρ. πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
7 ml χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Κεφτέδες
Για να φτιάξουμε κεφτέδες φούρνου με σάλτσα κουρκουμά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 40 γρ. το καθένα, τα αραδιάζουμε στο ταψί και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Σάλτσα κουρκουμά
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη δάφνη και το θυμάρι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τα 55 γρ. βούτυρο, τον κουρκουμά και το νερό και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε να πάρει βράση, μετριάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά της.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Ρίχνουμε το αλατοπίπερο και, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα 15 γρ. βούτυρο μέχρι να γίνει μια εντελώς λεία σάλτσα.
Αφήνουμε την σάλτσα κουρκουμά να κρυώσει εντελώς και τη σερβίρουμε μαζί με τους κεφτέδες.