Για την 27η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η 2η συνταγή που προκρίθηκε είναι της Δέσποινας Κωσταράκη.
Υλικά
- 1⁄2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιο
- 1⁄2 κιλό κιμάς χοιρινός η αρνίσιος
- 3 φέτες ψωμιού χωρίς την κόρα + γάλα για το μούλιασμα του ψωμιού
- 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 5 κλαδάκια μαϊντανός χοντροκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1 κλαδάκι δυόσμος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1⁄2 κουτ. γλυκού κύμινο φρεσκοκοπανισμένο
- λίγη γλυκια πάπρικα
- λίγο πιπέρι καγιέν
- λίγη κανέλα
- αλατι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα. Το στύβετε με τα χέρια και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τους κιμάδες. Καθαρίζετε και κόβετε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια. Το ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το ελαιόλαδο, και τα πολτοποιείτε.
Ρίχνετε αυτό το μείγμα στον κιμά, προσθέτετε το αυγό, τα μπαχαρικά (πάπρικα, πιπέρι καγιέν, κύμινο, κανέλα), αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, μέχρις ότου ανακατευτούν τα αρώματα, και στη συνέχεια πλάθετε κεφτέδες σχετικά μεγάλου μεγέθους.
Τους ψήνετε σε λαδωμένη σχάρα και από τις δύο πλευρές (μέχρι να γίνουν). Σερβιρετε τους κεφτέδες ζεστούς, αν θέλετε περασμένους σε ξύλινα ή μεταλλικά καλαμάκια, συνοδεύοντας με ψημένες ντομάτες, πίτες αραβικές και γιαούρτι στραγγιστό.