Υλικά
- 2 κιλά κατσίκι, σπάλα και µπούτι, σε µεγάλες µερίδες
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 µεγάλα κρεµµύδια ξερά,
σε λεπτές φέτες - 3 φύλλα δάφνης
- 500 γρ. καρότα, σε χοντρές ροδέλες
- 3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισµένες και ψιλοκοµµένες
- φύλλα φρέσκου κόλιανδρου και µαϊντανού, για το σερβίρισµα
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Για τη µαρινάδα
- 1 κουτ. σούπας σπόροι κύµινου+ 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, καβουρδισµένοι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 2-3 λεπτά και καλά κοπανισµένοι
- 1½ κουτ. γλυκού κανέλα,
σε σκόνη - 1½ κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 8 στήµονες κρόκου Κοζάνης
- 1 µικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκοµµένη
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 6 κλωνάρια φρέσκου κόλιανδρου ή µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 4 κουτ. σούπας φύλλα δυόσµου, ψιλοκοµµένα
- χυµός και ξύσµα από 1 λεµόνι
- 50 ml ελαιόλαδο.
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Διαδικασία
Ανακατεύουµε όλα τα υλικά για τη µαρινάδα. Κάνουµε οπές µε ένα µαχαίρι σε διάφορα σηµεία στο κρέας , «παραχώνουµε» λίγη από τη µαρινάδα και απλώνουµε την υπόλοιπη σε όλη την επιφάνεια του κατσικιού. Σκεπάζουµε µε µεµβράνη και βάζουµε στο ψυγείο για 1 βράδυ. Αφαιρούµε το κρέας από τη µαρινάδα και τη φυλάσσουµε στην άκρη.
Σε ένα µεγάλο τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουµε το κρέας (σε δόσεις) από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, µέχρι να ροδίσει.
Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε τα 30 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τα κρεµµύδια για 5-6 λεπτά, µέχρι να µαραθούν. Ρίχνουµε τις πιπεριές και µαγειρεύουµε για ακόµα 3-4 λεπτά.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190° C. Σε ένα ταψί ρίχνουµε τη µαρινάδα που είχαµε κρατήσει στην άκρη. Προσθέτουµε 300 ml βραστό νερό, τις δάφνες και τα καρότα. Βάζουµε από πάνω τις µερίδες του κρέατος και από πάνω το µείγµα µε τα κρεµµύδια. Σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν δούµε ότι τελειώνουν τα υγρά, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό. Σερβίρουµε µε τα λαχανικά και τα υγρά από το ταψί και συνοδεύουµε µε γιαούρτι και φρέσκο κόλιανδρο.
Στο ποτήρι μας: Μerlot ή ώριµες Νεµέες