Μυρωδάτο κατσικάκι στη λαδόκολλα που γίνεται πολύ εύκολα.
Υλικά
- 3½ κιλά κατσίκι (σπάλα και μπούτι με κόκαλο), σε κομμάτια των 200 - 250 γρ.
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο, βιολογικό, πλυμένο και κομμένο σε κυδωνάτες φέτες με τη φλούδα
- 6 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 3 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη)
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 80 ml ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μεγάλο μπολ, τα τρίβουμε καλά με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα, να νοστιμίσουν.
Σε ένα άλλο μικρό μπολ βάζουμε το λάδι με το σκόρδο και το θυμάρι και το αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου, να αρωματιστεί το λάδι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε το μείγμα με το ελαιόλαδο πάνω από το κατσίκι και το τρίβουμε καλά.
Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο (1 μέτρο το καθένα) σταυρωτά. Αντίστοιχα από πάνω απλώνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλα, επίσης σταυρωτά. Αραδιάζουμε στο κέντρο το κατσίκι με το μείγμα λαδιού και αρωματικών και ανάμεσα στα κομμάτια βάζουμε τις φέτες του πορτοκαλιού. Κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν πουγκί και τη δένουμε με σπάγκο.
Κλείνουμε καλά και τα αλουμινόχαρτα και βάζουμε το δέμα σε ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τζίντζερ, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανοίγουμε το πουγκί προσεκτικά και αδειάζουμε με μια μικρή κουτάλα όσο πιο πολλά ζουμιά μπορούμε στο μπολ με το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζουμί από το ταψί. Βάζουμε την ιδιότυπη αυτή σάλτσα σε μπολ, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει. Σερβίρουμε πλάι στο κρέας.