Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνας μεζές που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια τα χριστουγεννιάτικα πιάτα ή να μόνο του ως κυρίως χορτοφαγικό πιάτο.
Υλικά
25 μεγάλα κάστανα, καθαρισμένα
8 μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1/2 κιλό άσπρα στρογγυλά μανιτάρια, σε φετάκια
5 πράσα, μόνο τα τρυφερά μέρη, σε λεπτές φέτες
2 ματσάκια μυρώνια (την περίοδο των εορτών φέρνουν πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
10 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φετάκια
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανός (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
1/2 κιλό σέσκουλα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), λεπτοκομμένα
3 ματσάκια τσουκνίδες, ψιλοκομμένες (προσοχή στο καθάρισμα - θέλουν γάντια) - αν δεν βρούμε, βάζουμε άλλα μυρόχορτα
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι
80 ml ελαιόλαδο
8 φέτες μπέικον καπνιστό, ψημένο στο γκριλ να γίνει τραγανό, χοντροκομμένο
Μυστικά
Για ευκολία, μπορούμε να πάρουμε καθαρισμένα κάστανα, που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ σε σακουλάκια σε κενό αέρος. Έπίσης, αν έχουμε έστω και λίγα άγρια μανιτάρια, τα προσθέτουμε για να δώσουν τη μοναδική τους γεύση. Αν είναι ξερά, τα μουλιάζουμε πρώτα σε καυτό νερό και χρησιμοποιούμε και το νερό αυτό, αφού το περάσουμε από ψιλό σουρωτήρι. Αν είμαστε σε τόπο που έχει φρέσκα άγρια μανιτάρια, εννοείται ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτά· εάν υπάρχουν διαφορετικά είδη, βάζουμε λίγα απ’ όλα.
Διαδικασία
Για τα κάστανα μαγειρευτά με μανιτάρια και μυρόχορτα, σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα μανιτάρια.Όταν αλλάξουν χρώμα, προσθέτουμε όλα τα χορταρικά, τα κάστανα και το κρασί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να αχνιστούν και να «πέσουν», για περίπου 5 - 7 λεπτά. Τότε τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και τα μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.
Αν δεν έχουν υγρά, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα, γιατί θα λιώσουν.
Προς το τέλος, προσθέτουμε το μπέικον και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Σερβίρουμε σε πιατέλα με μπόλικα τραγανά κρουτόν.