Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνας εξαίσιος καπνιστός, βουτυράτος μεζές που θέλει οπωσδήποτε ένα παλαιωμένο τσίπουρο ή κάποιο δυνατό απόσταγμα της Εσπερίας στα ποτήρια μας.
Υλικά
- 1 κιλό κάστανα (με τη φλούδα τους)
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 1 κεφάλι σκόρδο, χωρισμένο στις σκελίδες του, ακαθάριστες
- 4-5 κλωνάρια θυμάρι ή δεντρολίβανο
- 3-4 φύλλα δάφνης
- μπόλικο χοντρό αλάτι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Με κοφτερό μαχαιράκι (ιδανικό είναι το παπαγαλάκι) τα χαράσσουμε προσεκτικά χιαστί στη βάση ή στα πλαϊνά τους. Ζεματίζουμε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για μόλις 2 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσει ξανά ο βρασμός). Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε. Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε εκεί τα κάστανα και προσθέτουμε το βούτυρο, τα σκόρδα και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι και τυλίγουμε σε σφιχτό πακέτο. Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά-1 ώρα ή μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν πολύ καλά.
Ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο και το αδειάζουμε εξίσου προσεκτικά σε ευρύχωρη και βαθιά πιατέλα, μαζί με τους χυμούς τους.