Αυτή η πραγματικά εύκολη συνταγή για τυρόψωμο μας αφήνει πολύ χώρο για πειραματισμούς με το τυρί. Ελληνικές γραβιέρες παλαιωμένες και μη, καπνιστά τυριά, πικάντικα σκληρά τυριά της Μεσογείου, κατσικίσια ή αιγοπρόβεια, τραγανά ή πιο βουτυράτα, όλα είναι ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή, που ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του τυρόψωμου με φέτα.
Υλικά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (συνολικά 14-16 γρ.)
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
5½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, σε κομματάκια + λίγο για το ταψί
3/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα + 2 κουτ. σούπας, για το πασπάλισμα
1/4 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το εύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέρα, στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλατοπίπερο και 2½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και ανακατεύουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 120-130°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για ακρίβεια), και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά, μαζί με τα 3/4 φλιτζάνια τυρί, το κρεμμύδι και το υπόλοιπο αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά με το φτερό (ή τον γάντζο) μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε βαθύ στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ., καλά βουτυρωμένο.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό για 20 λεπτά ή λίγο ακόμη, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το τυρί στην επιφάνεια να λιώσει.
Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί γεμιστό με γραβιέρα να κρυώσει σε σχάρα.