Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΟι γιορτές είναι προ των πυλών. Οπλιζόμαστε με καλή διάθεση, ετοιμάζουμε πιάτα αξέχαστα και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με εξαιρετικά κρασιά από το Οινοποιείο Κυπερούντας.
Υλικά
Ένα κομμάτι γκάμον γύρο στα 2 κιλά
Για να βράσουμε το γκάμον:
Νερό
1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
2 φύλλα δάφνης
10 κόκκοι πιπεριού
2 ξυλάκια κανέλας
10 κόκκοι γαρύφαλλων
Για να ψήσουμε στον φούρνο:
100 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
50 γρ. μέλι
100 ml ρούμι
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Tι πίνουμε
Άλιμος Chardonnay
του Οινοποιείου Κυπερούντας
Διαδικασία
Βάζουμε το γκάμον σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό.
Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού, τα 2 φύλλα δάφνης, τους 10 κόκκους πιπεριού, τα 2 ξυλάκια κανέλας, τους 10 κόκκους γαρύφαλλων και αφήνουμε να κοχλάσουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2 ώρες (υπολογίζετε 30 λεπτά για κάθε 500 γρ. του βάρους του).Το γκάμον πρέπει να μένει καλυμμένο στο υγρό, γι’ αυτό ρίχνουμε στην κατσαρόλα καυτό νερό, αν χρειαστεί.
Βγάζουμε το γκάμον από την κατσαρόλα, αφαιρούμε το δίχτυ του και το βάζουμε σε ένα ταψί. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την πέτσα του, αφήνοντας μια λεπτή στρώση λίπους στην επιφάνειά του. Ύστερα χαράζουμε το λίπος με τη μύτη του μαχαιριού σε ρόμβους (διαγώνια σε δύο κατευθύνσεις).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε το γκάμον σε ένα μέτριο ταψί. Αλείφουμε το γκάμον με την καστανή ζάχαρη, το μέλι και περιχύνουμε με το ρούμι και τον χυμό πορτοκαλιού. Ψήνουμε το γκάμον στον φούρνο για 1 ώρα περίπου, αλείφοντάς το κάθε τόσο με το γλάσο από το ταψί, μέχρι να ροδίσει καλά. Το υπέροχο αυτό γκάμον συνοδεύετε με πουρέ, ρύζι, πατάτες ή λαχανικά. Ό,τι απομείνει μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να γεμίσετε μικρά ψωμάκια κοκτέιλ μαζί με μουστάρδα.