Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΜια ιδιότυπη σάλτσα, εμπλουτισμένη με τα εντόσθια της γαλοπούλας, που γίνεται με τα υγρά και τα ξερά υπολείμματα από το ψήσιμο του πουλερικού.
Υλικά
τα εντόσθια από 1 γαλοπούλα
1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στα 4
2 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
2 κουτ. σούπας αλεύρι
ζουμί και υπολείμματα από το ψήσιμο της γαλοπούλας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το γκρέιβι γαλοπούλας, σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα εντόσθια, το κρεμμύδι, το σέλερι, αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Στραγγίζουμε τα εντόσθια, πετάμε το κρεμμύδι, το σέλερι και κρατάμε το ζωμό, στον οποίο προσθέτουμε τα υγρά από το ψήσιμο της γαλοπούλας.
Ψιλοκόβουμε τα εντόσθια και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τα ξερά υπολείμματα από το ταψί, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 2 - 3 λεπτά. Ρίχνουμε σταδιακά 3 - 4 κουτάλες της σούπας από το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τη σερβίρουμε σε σαλτσιέρα.