Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΟι γιορτές είναι προ των πυλών. Οπλιζόμαστε με καλή διάθεση, ετοιμάζουμε πιάτα αξέχαστα και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με εξαιρετικά κρασιά από το Οινοποιείο Κυπερούντας.
Υλικά
½ κιλό μικρές, ωμές γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
Μια πρέζα τσίλι
Αλάτι και πιπέρι
10 γρ. ελαιόλαδο
1/4 μαρούλι iceberg, ψιλοκομμένο
1 αγγούρι, καθαρισμένο, κομμένο στα 4 από την μακριά πλευρά και ψιλοκομμένο σε φέτες
8 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
1 φλιτζάνι φύλλα kale (λαχανίδα), χοντροκομμένα
Για τη σάλτσα μαρί ροζ
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κονιάκ
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
30 γρ. κέτσαπ
180 γρ. μαγιονέζα
20 γρ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Tι πίνουμε
Πετρίτης Ξυνιστέρι
του Οινοποιείου Κυπερούντας
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις γαρίδες, την πάπρικα, το τσίλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για να μαριναριστούν οι γαρίδες μας με τα μπαχαρικά. Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέσα τις γαρίδες. Τηγανίζουμε τις γαρίδες για 2-3
λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τις γαρίδες στην άκρη να κρυώσουν.
Για τη σάλτσα Mαρί Ροζ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με ένα σύρμα για να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαρούλι, το αγγούρι, την ντομάτα και το kale.
Για να στήσουμε τα ορεκτικά μας: Σε 4 μπολ ή ποτήρια βάζουμε σαν βάση λίγα σαλατικά. Τοποθετούμε επάνω από τα σαλατικά λίγες γαρίδες και λίγη σάλτσα. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για ακόμη μία στρώση. Τελειώνουμε με 1-2 γαρίδες.
Διακοσμούμε με ακόμη λίγη σάλτσα, λίγα χόρτα και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.
Για ομορφιά, κρεμάζουμε μια γαρίδα στο χείλος του μπολ ή του ποτηριού που θα σερβίρουμε το κοκτέιλ μας.