Υλικά
Για τις γαρίδες
16 γαρίδες Νο 3, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια και το «εντεράκι» που διατρέχει κατά μήκος τον κορμό τους (φυλάσσουμε τα κελύφη και τα κεφάλια για άλλη χρήση, π.χ. για ζωμό)
30 ml ελαιόλαδο
20 ml χυμός λάιμ
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την πικάντικη σάλτσα
100 γρ. μαγιονέζα, σπιτική ή έτοιμη
15 ml σάλτσα σόγιας ή σος ψαριού (στα ράφια με έθνικ τρόφιμα των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
20 ml χυμός λάιμ
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ
3 κλωστίτσες κρόκος Κοζάνης, μουλιασμένες σε 1 κουτ. σούπας καυτό νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πικάντικη σάλτσα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Γαρίδες
Bάζουμε σε ένα μπολ τις γαρίδες, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με τα χέρια, κάνοντας ένα απαλό μασάζ.
Περνάμε τις γαρίδες λυγισμένες, ανά δύο, σε 6 καλαμάκια για σουβλάκι, τρυπώντας τες παράλληλα με το καλαμάκι σε δύο σημεία, στην ουρά και στον λαιμό, με τη μία να εφαρμόζει στην κοιλότητα της άλλης. Αν θέλουμε βέβαια, περνάμε κάθε γαρίδα σε 1 καλαμάκι, τρυπώντας το σώμα της κατά μήκος, από τον λαιμό μέχρι την ουρά, διαπερνώντας την.
Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία.
Βάζουμε τα σουβλάκια σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το τοποθετούμε στο ψηλότερο ράφι του φούρνου.
Ψήνουμε ελάχιστα, για περίπου 1 λεπτό, γυρίζοντάς τες μία φορά. Αν ψήσουμε περισσότερο, θα σκληρύνουν και θα γίνουν δυσάρεστα λαστιχωτές. Εναλλακτικά, τις «ψήνουμε» για τον ίδιο χρόνο σε αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, το οποίο έχουμε ζεστάνει σκέτο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
Σερβίρουμε τις γαρίδες σε πιατέλα και συνοδεύουμε με την πικάντικη σάλτσα.