Αντικαθιστούμε την καλτ ροζ σάλτσα στις γαρίδες κοκτέιλ με μια κρέμα-μαγιονέζα από αβοκάντο, με ένα ανάλαφρο γουακαμόλε δηλαδή, σερβιρισμένο δίπλα στις γαρίδες και σε σαλάτα.
Υλικά
Για τη μαγιονέζα αβοκάντο
4 μέτρια ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα (κρατάμε τα κουκούτσια στην άκρη)
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
100 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ταμπάσκο (ή όσο καυτερό θέλουμε)
50 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
8 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος
2 καρότα, χοντροτριμμένα
4 μικρά ραπανάκια, σε μικρά κυβάκια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βαλεριάνας ή άλλες πρασινάδες της αρεσκείας μας
Για τις γαρίδες
24 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Διαδικασία
Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη «μαγιονέζα» μαζί με 2 κοφτές κουτ. σούπας νερό. Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος, βάζουμε μέσα και τα κουκούτσια που είχαμε κρατήσει στην άκρη ώστε να μην οξειδωθεί η κρέμα και αλλοιωθεί το χρώμα της, καλύπτουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε. Λίγο πριν από το σερβίρισμα αφαιρούμε και πετάμε τα κουκούτσια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα με αλατοπίπερο (ντρέσινγκ δεν χρειάζεται, γιατί έχουμε τη μαγιονέζα αβοκάντο).
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1/2 μόνο λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε κάθε πιάτο βάζουμε 1-2 κουτ. σούπας από τη μαγιονέζα αβοκάντο, λίγη σαλάτα και από 3-4 γαρίδες. Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και σερβίρουμε.