Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και διατηρούμε στο ψυγείο όση περισσέψει. Έχει 10 αυγά, αλλά μη σας αποθαρρύνουν. Η συνολική ποσότητα της γαλατόπιτας φτάνει για τουλάχιστον 10 άτομα, οπότε αναλογεί γύρω στο 1 αυγό στον καθένα.
Υλικά
200 γρ. αμύγδαλα με το φλούδι τους, ψιλοσπασμένα
100 γρ. ρύζι γλασέ (για σούπα)
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
750 ml γάλα αμυγδάλου
200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
10 αυγά
500 γρ. ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
20 γρ. κανέλα σε σκόνη
τα σπόρια από 1 λοβό φυσικής βανίλιας, (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και ξύνουμε τα σποράκια με ένα μαχαίρι)
αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Με το μισό βούτυρο και το μισό αλεύρι βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί. Aνακατεύουμε τα ψιλοσπασμένα αμύγδαλα και το ρύζι. Σκορπίζουμε στο ταψί το μείγμα αμυγδάλου-ρυζιού ομοιόμορφα, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του, και το πιέζουμε ελαφρώς με τις παλάμες μας να κολλήσει όσο γίνεται. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα δύο είδη γάλακτος, το γιαούρτι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, λίγη από την κανέλα και τα σποράκια της βανίλιας, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα στο ταψί, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 30-40 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να σφίγγει η κρέμα. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Την πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλα και το αμύγδαλο φιλέ, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.