Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΜε μαχλέπι και καρύδια
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
450 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml χυμός πορτοκαλιού
2 κάψουλες βανιλίνης
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γρ. ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
100 γρ. ξερά δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
120 γρ. φιστίκι Αιγίνης, χοντροθρυμματισμένο
150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, σε μικρά κομμάτια
ζάχαρη άχνη ή λευκά αμύγδαλα ή σοκολάτα για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, το φιστίκι, τη σοκολάτα και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για περίπου 6-7 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά και εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι, το γιαούρτι και τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα ξύσματα και το μείγμα ξερών φρούτων.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, το βουτυρώνουμε ελαφρώς, αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 50-55 λεπτά ή μέχρι να γίνει η βασιλόπιτα και μέσα. Για να δούμε αν έχει γίνει, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της και, αν βγει καθαρό, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, και να γράψουμε στην επιφάνεια της βασιλόπιτας το 2018 με ζάχαρη άχνη ή αμύγδαλα ή σοκολάτα.