Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΟ Γιώργος Τσαντιώτης, ιδιοκτήτης του 1900 Bistrot στη Λευκωσία, μας έδωσε απλόχερα μία υπέροχη συνταγή για steak, η οποία συνοδεύεται με πουρέ από κολοκάσι και μπρόκολο και σερβίρεται στο εστιατόριο αυτή τη σεζόν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πιάτο, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Υλικά
Για το steak
240 γρ. Wagyu beef
1 ξερό κρεμμύδι
300 ml Μαραθεύτικο κρασί
150 γρ. βούτυρο
200 γρ. κολοκάσι
1λίτρο γάλα
2 καρότα
1 δάφνη
1 δεντρολίβανο
300 γρ. μπρόκολο
200 ml κρέμα γάλακτος
80 ml ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι
Για τον αφρό χαλλουμιού
1 ποτήρι χαλλούμι τριμμένο
1 ποτήρι νερό
5 γρ. Soy Lecithin
Διαδικασία
Για το steak: Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 40 ml ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαλακώσει καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί, τη δάφνη και το δεντρολίβανο και μόλις εξατμιστεί βάζουμε μέσα έναν κύβο βούτυρο 50 γραμμαρίων.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε το Wagyu και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για να θωρακιστεί καλά. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε για να «ξεκουραστεί».
Για τον πουρέ κολοκάσι: Καθαρίζουμε το κολοκάσι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το γάλα, ώστε να βράσουν μαζί. Όταν μαλακώσει, ρίχνουμε το βούτυρο και το μπλεντάρουμε στο μίξερ. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Για τον πουρέ μπρόκολο: Τοποθετούμε το μπρόκολο σε κατσαρόλα και το βράζουμε καλά. Στη συνέχεια, το μπλεντάρουμε με λίγο βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
Για τον αφρό χαλλουμιού: Βάζουμε το χαλλούμι με το νερό και το Soy Leathin στο μίξερ, μέχρι να γίνουν πολτός. Μετά, το βράζουμε σε μία κατσαρόλα και με το μπλέντερ ανακατεύουμε συνέχεια, για να γίνει ο αφρός.
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε το steak βοδινό Wagyu και το γαρνίρουμε με πουρέ από κολοκάσι και μπρόκολο και από πάνω γαρνίρουμε με τον αφρό χαλλουμιού.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ
Συνοδεύουμε με ένα ερυθρό κυπριακό Μαραθεύτικο.