Ετσι θα έφτιαχναν στο Βιετνάμ και στην Κίνα τα παπουτσάκια!
Υλικά
Για τα ρολά
- 12 φύλλα ρυζιού για ρολά (θα τα βρούμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα εξωτικά τρόφιμα)
- 24 τρυφερά φύλλα φρέσκου δυόσμου, κατά προτίμηση μεγάλα (ή περισσότερα μικρότερα)
Για τον κιμά
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, προτιμάμε από κιλότο
- 40 ml ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι, πιπέρι
Για τις μελιτζάνες
- 6 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες κατά μήκος στη μέση
- 300 ml ελαιόλαδο
Για το μείγμα γιαουρτιού
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και βάζουμε τον κιμά. Τον σοτάρουμε, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, μέχρι να ξεχωρίσουν οι σβόλοι του, να αλλάξουν τελείως χρώμα και σχεδόν να ροδίσουν, αλλά κυρίως μέχρι ο κιμάς να στεγνώσει τελείως. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά, προκειμένου να πιει ο κιμάς όλα τα υγρά που θα βγάλει και να στεγνώσει πλήρως, κάτι απόλυτα σημαντικό, ώστε στη συνέχεια να μη μουσκέψει και διαλύσει τα ρυζόφυλλα μέσα στα οποία θα τον τυλίξουμε.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά, πάντα σε πολύ δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και το κύμινο και σιγοβράζουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς όλα τα υγρά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τον κιμά να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Μελιτζάνες: Με ένα μικρό μαχαίρι χαράζουμε χιαστί τη σάρκα κάθε μελιτζάνας (δηλαδή από την κομμένη πλευρά της), τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι. Τις αφήνουμε για 5 λεπτά, τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις σκουπίζουμε καλά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε 3 δόσεις, χρησιμοποιώντας 100 ml ελαιόλαδο σε κάθε δόση. Πρώτα ζεσταίνουμε καλά τη δόση του ελαιόλαδου σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια βάζουμε μια δόση μελιτζάνες, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, και τις τηγανίζουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να καραμελώσει κάπως η κομμένη πλευρά τους. Μετά τις γυρίζουμε και τις τηγανίζουμε από την πλευρά της φλούδας, μέχρι να ροδίσει καλά. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, πιέζοντάς τες καλά, ώστε να φύγει το περιττό λάδι και να λεπτύνουν. Τις αφήνουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Γιαούρτι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Ρολά: Μουσκεύουμε τα βιετναμέζικα φύλλα, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Χρειάζεται προσοχή, γιατί αν τα μουσκέψουμε παραπάνω από όσο πρέπει, μπορεί να διαλυθούν.
Απλώνουμε ένα ρολό πάνω σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι λαδόκολλας. Κατά μήκος του κέντρου κάθε ρολού βάζουμε από 2 μεγάλα φύλλα δυόσμου (ή περισσότερα μικρότερα), το ένα πίσω από το άλλο, σε σειρά. Σκεπάζουμε με 1 κομμάτι μελιτζάνας, απλώνουμε από πάνω 1 γεμάτη κουτ. κιμά και 1 κουτ. σούπας μείγμα γιαουρτιού. Τυλίγουμε το φύλλο σε σφιχτό ρολό, σαν φλογέρα, ανασηκώνοντάς το με τη λαδόκολλα. Καθώς τυλίγουμε το ρολό, φέρνουμε προς τα μέσα τις πλαϊνές άκρες του φύλλου για να μη βγει έξω η γέμιση. Ετοιμάζουμε συνολικά 12 ρολά. Τα σερβίρουμε, κομμένα λοξά στη μέση ή τα βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξουν και να κόβονται πιο εύκολα.