Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠροσθέστε τη συνταγή αυτή στα αγαπημένα σας άρθρα για να τη βρείτε εύκολα όταν θα τη χρειαστείτε για τα γιορτινά σας μαγειρέματα.
Υλικά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο σκόρδο θέλετε)
- 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (μικρά άσπρα ή πορτομπέλο), ψιλοκομμένα
- 120 γρ. κάστανα, έτοιμα καθαρισμένα (πωλούνται σε συσκευασίες σε κενό αέρος, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (δείτε το βίντεο για το καθάρισμα των καστάνων)
- 1 λίτρο νερό ή ζωμός κότας
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (σε επιλεγμένα μανάβικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ σε γλαστράκια ή σε ματσάκια) ή το τρυφερό πράσινο μέρος από 3-4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κάστανα και το ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σούπα για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις για να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο φίνα υφή.
Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα και ξαναρίχνουμε εκεί την πολτοποιημένη σούπα. Τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 - 2 λεπτά και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολάκια ή σε μικρά ποτηράκια ή σφηνάκια (αν ετοιμάζουμε πάρτι), πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.