Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΓια να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να φτιάξουμε τη σούπα από την προηγουμένη και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο. Τη ζεσταίνουμε λίγο πριν τη σερβίρουμε.
ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ
Υλικά
2/3 φλιτζ. τσαγιού κόκκινες φακές
1.200 - 1.500 ml ζωμός λαχανικών
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
1 πράσο, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, σε μέτριες ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα
αλάτι, 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό ή γλυκό μπούκοβο
200 ml ξινόγαλο*
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
Μυστικά
*Ξινόγαλο (παράγωγο πρόβειου ή αγελαδινού γάλακτος, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος και στο οποίο έχει προστεθεί ειδική καλλιέργεια. Εχει ευχάριστη, υπόξινη γεύση. Στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα καρότα για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν κάπως. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις φακές και τις δάφνες, ανακατεύουμε 1-2 φορές και προσθέτουμε τα 1.200 ml ζωμό.
Μόλις πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά η σούπα, σκεπάζουμε και βράζουμε για 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και οι φακές να είναι μισολιωμένες (οι κόκκινες φακές λιώνουν εύκολα με το βράσιμο).
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (χωρίς τις δάφνες) στο μπλέντερ (σε δόσεις, αν δεν είναι μεγάλο το μπλέντερ), ρίχνουμε αλάτι, το μπούκοβο και το υπόλοιπο λάδι και χτυπάμε τα υλικά για αρκετά λεπτά μέχρι να προκύψει μια λεία, βελούδινη σούπα. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, πολτοποιούμε τη σούπα σε περισσότερες δόσεις στο μούλτι - θα χρειαστεί, όμως, να χτυπήσουμε τα υλικά για περισσότερα λεπτά.
Σουρώνουμε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι- σήτα, για να μη μείνουν κομματάκια. Μεταφέρουμε τη βελούδινη σούπα στην κατσαρόλα, που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει. Δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτή. Αν είναι, προσθέτουμε λίγο ζωμό επιπλέον και την αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις.
Σερβίρουμε σε μικρά μπολ ή σε φλιτζάνια (180 - 200 ml για κάθε μερίδα). Ανακατεύουμε το ξινόγαλο με το δυόσμο και βάζουμε περίπου 11⁄2 κουτ. σούπας στο κέντρο κάθε μερίδας.