Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤα κάστανα είναι υλικό που αγαπά ιδιαίτερα η ορεινή κουζίνα της Αρκαδίας αλλά και η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη, η οποία κατάγεται από την περιοχή − μεγάλωσε στα Βέρβενα. Εμείς τη σούπα τη δοκιμάσαμε με φρέσκες λεντινούλες (σιτάκε). Αν βρείτε φρέσκα άγρια μανιτάρια, το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό!
Κωνσταντίνα Φάκλαρη
Υλικά
800 γρ. κάστανα, βρασμένα, καθαρισμένα και θρυμματισμένα (αγοράζουμε περίπου 1.200 γρ. ακαθάριστα ή προμηθευόμαστε έτοιμα καθαρισμένα και βρασμένα κάστανα σε αεροστεγή συσκευασία, που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 λίτρα δυνατός σπιτικός ζωμός κότας (ο ζωμός πρέπει να είναι δυνατός, με πλούσια γεύση, γιατί αλλιώς η σούπα μας θα βγει αρκετά γλυκιά)
200 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας μας, χωρίς τα «ποδαράκια» τους, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
250 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη βελουτέ κάστανου, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα με το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το θυμάρι και μαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή, αν δεν έχουμε, σε δόσεις στον πολυκόφτη, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Για πιο λείο αποτέλεσμα, την περνάμε από ψιλό μεταλλικό σουρωτήρι. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα σοταρισμένα μανιτάρια. Ρίχνουμε στο κέντρο από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι και σερβίρουμε.