Κείμενο: Νίκος Καραθάνος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠροσθέστε τη συνταγή αυτή στα αγαπημένα σας άρθρα για να τη βρείτε εύκολα όταν θα τη χρειαστείτε για τα γιορτινά σας μαγειρέματα.
Υλικά
2 κιλά φρέσκα κάστανα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
80 ml λευκό, ξηρό κρασί
1.800 ml σπιτικός ζωμός κότας
30 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή 50 ml ελαιόλαδο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή μαϊντανός, για το σερβίρισμα
Μυστικά
Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 750 γρ. έτοιμα βρασμένα κάστανα, που μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε βελούδινη σούπα με «ψητά» κάστανα, χαράσσουμε τα κάστανα χιαστί στη βάση τους -κατά προτίμηση με το μαχαίρι που λέγεται παπαγαλάκι, καθώς η κυρτή του λάμα θα μας διευκολύνει στη διαδικασία αυτή - τόσο που να κοπεί μεν η εξωτερική, σκληρή φλούδα, όχι όμως να φτάσουμε βαθιά και κόψουμε την ψίχα.
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Στη συνέχεια τα αποφλοιώνουμε από την εξωτερική φλούδα και από το εσωτερικό λεπτό φλούδι.
Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ψητά κάστανα και ανακατεύουμε για 4 - 5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε αλατοπίπερο και το ζωμό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει πολύ απαλά το υγρό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 - 50 λεπτά.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Ελέγχουμε την πυκνότητα: αν η σούπα είναι αραιή, τη βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει όσο θέλουμε, ενώ, αν είναι πηχτή, αραιώνουμε με λίγο ζωμό ή νερό και τη βάζουμε ν απάρει 1-2 βράσεις. Για πιο λείο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε λεπτό μεταλλικό σουρωτήρι (τύπου σινουά) - θα χρειαστεί να ανακατέψουμε με ένα κουτάλι μέσα στο σουρωτήρι για να περάσει ευκολότερα ο πολτός.
Σερβίρουμε, τη βελούδινη σούπα με «ψητά» κάστανα, με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή μαϊντανό.