Πανεύκολη σούπα με λαχανικά και κρόκο Κοζάνης για να ξεκινήσει ιδανικά το δείπνο.
Υλικά
5 μεγάλα πράσα (το λευκό και το πράσινο τρυφερό μέρος), ψιλοκομμένα
4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, σε μέτριες ροδέλες
1 λίτρο νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών
4 - 5 ίνες κρόκου Κοζάνης
3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο, εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
300 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
60 ml ελαιόλαδο
καπνιστή πάπρικα, κατά βούληση
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη βελούδινη σούπα λαχανικών, στη χύτρα, ζεσταίνουμε στη χύτρα ταχύτητας το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα με τις πατάτες και τα καρότα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό, τον κρόκο Κοζάνης, κλείνουμε καλά με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Ανοίγουμε τη χύτρα και πολτοποιούμε όλα τα υλικά με το ραβδομπλέντερ ή τα αδειάζουμε, σε δόσεις, στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και τα πολτοποιούμε.
Αδειάζουμε τη σούπα ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα για 1-2λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αποκτήσει η σούπα την πυκνότητα που επιθυμούμε.
Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Αν έχουμε χρόνο, σουρώνουμε τη σούπα σε ψιλό συρμάτινο σουρωτήρι (για πιο λείο αποτέλεσμα).
Μοιράζουμε στα πιάτα, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και λίγη καπνιστή πάπρικα και σερβίρουμε τη βελούδινη σούπα λαχανικών.