Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ γη της Χίου μάς δίνει τα εκλεκτά προϊόντα της γι’ αυτή την αρωματική βασιλόπιτα με μανταρίνι. Το αμύγδαλο της προσδίδει φίνα γεύση.
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για το βουτύρωμα του σκεύους
- 450 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 5 αυγά
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα από 3-4 μανταρίνια χιώτικα
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 220 ml χυμός μανταρίνι
- 220 γρ. αμυγδαλόψιχα, ψιλοτριμμένη σαν πούδρα στον πολυκόφτη
- ζάχαρη άχνη ή λευκά αμύγδαλα ή σοκολάτα για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για περίπου 6-7 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
Προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα, τη βανίλια και το αλεύρι σταδιακά, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ. Γυρνάμε την ταχύτητα του μίξερ στην πιο χαμηλή και προσθέτουμε το γιαούρτι και το αμύγδαλο. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί. Το βουτυρώνουμε ελαφρώς, αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει η βασιλόπιτα και μέσα. Ελέγχουμε, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της και, αν βγει καθαρό, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη.
Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, και να γράψουμε στην επιφάνεια της βασιλόπιτας το 2017 με ζάχαρη άχνη ή αμύγδαλα.