Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΓκουρμέ έδεσμα για το γιορτινό τραπέζι διά χειρός Ντίνας Νικολάου.
Υλικά
- 10 μικρά αχλάδια, ώριμα, αλλά σφικτά
- 300 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί (τύπου σεβρ ή άλλο της αρεσκείας μας)
- 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα (κρατάμε τα φύλλα για τη διακόσμηση)
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια + λίγο ακόμη για το πασπάλισμα
- 1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρδισμένα (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
- χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε το κατσικίσιο τυρί με πιρούνι. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σέλερι, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το μέλι και τα πιπέρια και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά τουλάχιστον (μπορούμε να το ετοιμάσουμε αποβραδίς).
Στο μεταξύ, πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα αχλάδια. Τα κόβουμε στη μέση, με φορά από το κοτσάνι προς τη βάση, και «ξαπλώνουμε» τα κομμάτια σε επίπεδη επιφάνεια. Ραντίζουμε αμέσως με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Μ’ ένα μαχαιράκι βγάζουμε και πετάμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια και αφαιρούμε επίσης μια μικρή ποσότητα από τη σάρκα κάθε αχλαδιού, όση χωράει σε 1 κουτ. γλυκού. Ψιλοκόβουμε αυτήν τη σάρκα και την ανακατεύουμε με το μείγμα του τυριού.
Γεμίζουμε τις κοιλότητες των αχλαδιών με το μείγμα τυριού, σκορπίζουμε από πάνω τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη μείγμα πιπεριών. Αν θέλουμε, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Σερβίρουμε αμέσως.