Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο ψητό αρνί σε ξυλόφουρνο από το Μπούργκος και τη Σεγκόβια της περιφέρειας Καστίλης και Λεόν φηµίζεται σε όλη την Ισπανία για τη γεύση και την τρυφερή υφή του. Σερβίρετέ το σε ένα γιορτινό τραπέζι µαζί µε τεµπρανίγιο (tempranillo), το πλούσιο κρασί της Λα Ριόχα.
Υλικά
- 1,5 κιλό αρνίσιο µπούτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 250 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 150 γρ. ψιλοκοµµένα φύλλα µαϊντανού
- 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκοµµένο, ή 1 κουτ. γλυκού, ξερό
- 2 κουτ. γλυκού θυµάρι, φρέσκο, ψιλοκοµµένο ή 1 κουτ. γλυκού, ξερό
- 8 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Ξεπλένουµε το µπούτι και το στεγνώνουµε µε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το βάζουµε στο ταψί, το περιχύνουµε µε το κρασί και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουµε σε ένα µπολ το δεντρολίβανο, το θυµάρι, τον µαϊντανό, το σκόρδο και αλατοπίπερο. Περιχύνουµε µε το µείγµα µυρωδικών το µπούτι, πιέζοντας ελαφρά ώστε να «κολλήσουν» πάνω στο κρέας.
Φουρνίζουµε το φαγητό για 20 λεπτά, περιχύνοντας πότε-πότε το κρέας µε τα υγρά του ταψιού. Κατεβάζουµε τη θερµοκρασία στους 180°C και το ψήνουµε άλλη 1 ώρα. Το βγάζουµε από τον φούρνο και περιµένουµε τουλάχιστον 10 λεπτά να «ξεκουραστεί» πριν το σερβίρουµε. Στους προαναφερόµενους χρόνους, το αρνί θα είναι µέτρια ψηµένο. Αν το θέλουµε λιγότερο ροζέ στο εσωτερικό του, δηλαδή πιο καλοψηµένο, θα πρέπει να το αφήσουµε να ψηθεί άλλα 5-10 λεπτά. Μπορούµε επίσης να µεταφέρουµε τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και να τα βράσουµε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, για 4-5 λεπτά, µέχρι να δέσουν και να σχηµατιστεί σάλτσα για να συνοδεύσουµε το κρέας.