Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ ίδια συνταγή φτιάχνεται και µε χοιρινό κιµά, με αρνίσιο όµως έχει άλλη γεύση.
Υλικά
- 1½ κιλό κιμάς από αρνίσιο μπούτι
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- τα φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κουτ. σούπας μπαχάρι, σε σκόνη (εναλλακτικά βάζουμε κανέλα, σε σκόνη)
- 2 αρνίσιες μπόλιες
Διαδικασία
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις μπόλιες. Τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, το ραντίζουμε με λίγο κρασί (ή νερό) και ζυμώνουμε ξανά. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορούμε να το βάλουμε και από το προηγούμενο βράδυ). Επίσης, βάζουμε τις μπόλιες σε λεκάνη με χλιαρό νερό για να μαλακώσουν και να μπορούμε να τις ανοίξουμε χωρίς να κοπούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Πλάθουμε μικρά μπιφτέκια σε οβάλ σχήμα. Στραγγίζουμε καλά την μπόλια και κόβουμε κομμάτια διπλάσια σε μέγεθος από τα μπιφτέκια. Τυλίγουμε με κάθε κομμάτι μπόλιας ένα μπιφτέκι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Αν ψήσουμε τις σεφταλιές σε ψησταριά, τις βάζουμε σε διπλή σχάρα (αυτή που κλείνει) και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το λίπος και να ροδίσουν απέξω ομοιόμορφα, για περίπου 25 λεπτά. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στη δεύτερη σκάλα του φούρνου (στον αέρα ή στις αντιστάσεις) για περίπου 35 - 40 λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση, θα στερεώσουμε ένα ταψάκι με λίγο νερό κάτω από τη σχάρα, ώστε να πέφτουν μέσα τα λίπη και να μη λερωθεί ο φούρνος. Σερβίρουμε τις σεφταλιές ζεστές μαζί με ραπανάκια και φρέσκα κρεμμυδάκια.