Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣε αυτό το πλούσιο και απολαυστικό πιάτο χρησιµοποιούµε αποξηραµένους χουρµάδες χωρίς κουκούτσι, που βοηθούν να πήξει η σάλτσα, η οποία, µε τη σειρά της, µεταφέρει τη γεύση τους σε όλο το πιάτο. Οι ολόκληροι χουρµάδες που χρησιµοποιούνται σαν συµπλήρωµα στο πιάτο έχουν το κουκούτσι τους, επειδή αλλιώς µπορεί να διαλυθούν.
Υλικά
- 1 κιλό αρνίσια σπάλα ή αρνίσιο µπούτι χωρίς κόκαλο, σε κύβους 2,5 εκ.
- 30 γρ. βούτυρο + 15 γρ. επιπλέον
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
- 60 γρ. αποξηραµένοι χουρµάδες χωρίς κουκούτσι, σε χοντρά κοµµάτια
- 1/4 κουτ. γλυκού κρόκος (σαφράν), σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας µέλι
- 2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 200 γρ. αποξηραµένοι χουρµάδες µε κουκούτσι
- φλούδα από 1/2 λεµόνι τουρσί, σε λεπτές λωρίδες ή φλούδα από 1/4 λεµονιού, ακέρωτου, σε λεπτές λωρίδες
- 40 γρ. ωµά αµυγδάλα, χοντροκοµµένα
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα λιώνουµε τα 30 γρ. βούτυρο σε χαµηλή φωτιά, προσθέτουµε το κρεµµύδι και σοτάρουµε απαλά για 4-5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρεµµύδι. Πασπαλίζουµε µε το τζίντζερ, την κανέλα και το µαύρο πιπέρι και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. ∆υναµώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το αρνί και ανακατεύουµε για 6-7 λεπτά, µέχρι να αλλάξει χρώµα το κρέας. Χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, προσθέτουµε 380 ml νερό, τους κοµµένους χουρµάδες χωρίς κουκούτσι, τον κρόκο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Χαµηλώνουµε κι άλλο τη φωτιά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 1½ ώρα, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα για να µην κολλήσει η σάλτσα καθώς λιώνουν οι χουρµάδες.
Προσθέτουµε ανακατεύοντας το µέλι, τον χυµό λεµονιού και αλατοπίπερο. Βάζουµε από πάνω τους ολόκληρους χουρµάδες, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι χουρµάδες.
Παράλληλα, λιώνουµε τα 15 γρ. επιπλέον βούτυρο σε ένα µικρό τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, προσθέτουµε τα αµύγδαλα και τα ροδίζουµε ελαφρώς για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Αφαιρούµε τους ολόκληρους χουρµάδες από το αρνί και τους βάζουµε στην άκρη µαζί µε τα αµύγδαλα. Μεταφέρουµε το φαγητό σε µια πιατέλα και σκορπίζουµε τους χουρµάδες από πάνω, µαζί µε τις λωρίδες λεµονιού και τα καβουρδισµένα αµύγδαλα. Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό.
*Στη µαροκινή κουζίνα, «ταζίν» ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος µε κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα. «Ταζίν» ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.