Το πασχαλινό τραπέζι δε γίνεται να μην έχει γεύσεις από το μποστάνι της άνοιξης.
Υλικά
- 3 κιλά αρνί (από μπούτι και σπάλα με το κόκαλο), σε κομμάτια των 200 γρ.
- 10 αγκινάρες φρέσκες (για το καθάρισμα βλ. εδώ) ή 450 γρ. κατεψυγμένες, κομμένες στα 4
- 1 μάτσο φρέσκος μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), χοντροκομμένος (εναλλακτικά, 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, κοπανισμένος)
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 - 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες και χοντροκομμένες
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, ή 1½ κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, χοντροκοπανισμένος
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού
- 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 90 ml ελαιόλαδο+2 κουτ. σούπας για το σοτάρισμα
- περίπου 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα τρίβουμε καλά με αλάτι και πιπέρι. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρέας (σε δόσεις) για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε για περίπου 1/2 λεπτό, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τις αγκινάρες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να λαδωθούν, ρίχνουμε και το μάραθο, ανακατεύουμε άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να τσιγαριστεί και ο μάραθος. Απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο (1 μέτρο το καθένα) σταυρωτά. Αντίστοιχα από πάνω απλώνουμε 3 κομμάτια λαδόκολλα, 2 σταυρωτά και άλλο 1 κομμάτι διαγώνια. Αραδιάζουμε στο κέντρο το αρνί και το τρίβουμε ελαφρώς με το ξύσμα λεμονιού και το μέλι. Αδειάζουμε και το μείγμα αγκινάρας, βάζοντας τις αγκινάρες ανάμεσα στα κομμάτια αρνιού. (Αν θέλουμε, φτιάχνουμε δύο πουγκιά, χωρίζοντας όλα τα υλικά στη μέση). Κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν πουγκί και τη δένουμε με σπάγκο. Κλείνουμε και τα αλουμινόχαρτα. Βάζουμε το δέμα σε ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά. Ανοίγουμε τη λαδόκολλα γύρω-γύρω σαν στεφάνι, ρίχνουμε το γιαούρτι σε κουταλιές από πάνω και σερβίρουμε ή συνοδεύουμε με το γιαούρτι σε μπολ.