Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια δροσερή χειμωνιάτικη σαλάτα για να ξεκινήσει ιδανικά το σπιτικό μενού των γιορτών.
Υλικά
2 μέτρια μαρούλια άισμπεργκ + 1 λόλο ρόσο + 2 μάτσα ρόκα, χοντροκομμένα
4 σικορέ, ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
2 ματσάκια καυκαλήθρες (στις γιορτές, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένες
15 ξερά δαμάσκηνα ή χουρμάδες, στα 4
1/2 φλιτζ. τσαγιού καρύδια, χοντροκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού σπόροι ροδιού (προαιρετικά)
Για το άρτυμα
70 ml ελαιόλαδο
70 ml κρασί, κατά προτίμηση λευκό (το κρασί δίνει άρωμα και λεπτή οξύτητα στη σαλάτα - αν πρόκειται να φάνε και παιδιά, το αντικαθιστούμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού)
5 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
2 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή 1 κουτ. σούπας μέλι)
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας γεμάτη φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο (ή 1 κουτ. γλυκού, σε σκόνη)
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Αρτυμα
Το ετοιμάζουμε από την προηγουμένη, για να «δέσουν» οι γεύσεις, βάζουμε όλα τα υλικά σε βάζο που κλείνει και το κουνάμε ζωηρά. Ανά τακτά διαστήματα, το χτυπάμε.
Την επομένη, βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα σαλατικά και τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε με τα ξερά φρούτα. Τα περιχύνουμε με το άρτυμα, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι, μήπως χρειάζεται συμπλήρωμα.
Βάζουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και από πάνω σκορπίζουμε τα καρύδια και το ρόδι (αν το βάλουμε).